Veelgestelde vragen

 

Welke kleur druiven zijn geschikt?

Alle kleuren druiven mogen meedoen, als ze maar lekker smaken. Bij twijfel komen we even proeven!

 

Wie mogen hieraan meedoen?

Alle inwoners uit de Gemeente Alphen aan den Rijn kunnen meedoen. Het is een lokaal initiatief. Dus inwoners kunnen meedoen met tuindruiven uit: Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Groenendijk, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam en de buurtschappen Bent, Benthorn, Gnephoek, Gouwsluis, Heimansbuurt, Hogeveen, Hoorn, Loete, Middelburg (deels), ‘s-Molenaarsbuurt, Ridderbuurt, Rietveld, Roemer, Spoelwijk, Voorweg en Westeinde.

 

 

Waarom doen jullie dit?

Wij doen dit om 3 redenen:

  • verspilling tegengaan door vele kilo’s aan overtollige tuindruiven een duurzame bestemming te geven
  • we willen graag iets bijzonders maken wat komt uit de gemeente Alphen aan den Rijn, iets waar we terecht trots op mogen zijn
  • we vinden het ontzettend leuk om producten te maken met grondstoffen uit de natuur, zoals wijn van tuindruiven

Omdat we graag iets terug willen geven, krijgen adressen die een meer dan een half krat vol druiven leveren (ongeveer 15 kilo), in maart 2021 een flesje wijn terug. Gemaakt van de druiven uit Alphen aan den Rijn, met de hulp van vrijwilligers en met heel veel plezier!

 

Is er een minimum aantal druiven nodig om mee te doen?

​Alle beetjes helpen…dus wanneer je weinig druiven hebt, probeer dan samen met buren, een kratje vol te plukken. (Dat levert gegarandeerd 1 flesje rosé-wijn op , die je bij ons kunt afhalen in het voorjaar maart/april, wanneer de wijn is gebotteld en op de fles zit.) De geplukte oogst doe je in 1 van onze leen-oogstkratten en lever je in bij een inzamelpunt in jouw wijk. Let er bij de pluk op dat je de beste kwaliteit druiven plukt, want we willen de lekkerste Alphense Rosé gaan maken!

 

Zijn er ook druiven die jullie niet willen hebben?

​We werken alleen met druiven die je zelf ook prima zou willen opeten, met onbespoten druiven. We willen geen druiven die aan de openbare weg groeien of om een andere reden vervuild kunnen zijn met chemische stoffen.

​We kunnen ook geen druiven innemen die nat en gekneusd zijn, dat is vragen om ellende bij het productieproces en dat willen we natuurlijk niet bij onze Alphense Rosé. Neem bij twijfel even contact op.

 

Het lukt niet om de druiven zelf te plukken. Kan ik toch meedoen?

​Neem even contact op, dan kijken we wat er mogelijk is.