Snoeitips voor je druivenstruik

Hoe lekkerder je druiven, hoe beter de wijn! Daarom geven we hier graag wat informatie aan druivenstruik-bezitters, voor de beste verzorging van je druivenstruik. Snoei druiven 2x per jaar.

Wintersnoei & zomersnoei

We onderscheiden bij het snoeien van een druivenstruik 2 soorten snoei: wintersnoei en zomersnoei. Bij de wintersnoei kun je de vorm van de struik goed zien omdat er geen blad meer aan zit. je kunt de dikste houterige hoofdtak met eventuele vertakkingen goed zien. Op deze hoofdtak zitten veel uitlopers, die je allemaal terug mag snoeien tot boven het eerste oog. Daarnaast mag je de hoofdtakken terug inkorten naar 2/3 deel van hun lengte. Slechte takken knip je weg. Kijk vooral naar vorm en waar je hem heen wilt leiden. 

Zomersnoei is van belang bij een goede kwaliteit oogst. Vanuit de hoofdtakken zijn allemaal nieuwe uitlopers gevormd waar de druiven aan komen te zitten. Deze uitlopers moet je een beetje terugsnoeien, reken op elke uitloper een paar trossen druiven en na het 2e of 3e trosje laat je nog 2 ogen zitten met tak en blad. De rest van de tak knip je weg. 

Let op: knip niet overal om de druiven de bladeren weg! Dit is een veelgemaakte snoeifout, misverstand. De bladeren zetten zonlicht om in energie en stuurt suikers naar de druiven. De druiven worden dus niet zoet door veel zonlicht te krijgen, het blad maakt de suikers aan voor de druiven.

Zie hieronder links naar andere sites voor meer informatie.

Hoe beter je het snoeiwerk doet, des te beter wordt de kwaliteit van de druivenoogst.

Druiven hebben weinig extra’s nodig, hooguit wat koemest in het voorjaar, ze vragen niet zo veel. Ook water geven hoeft bij een eenmaal aangeslagen struik bijna nooit. De druif wortelt diep en vindt zijn weg wel naar vocht. Als het in de winter en het voorjaar langdurig erg droog is, kun je wel enkele keren een flinke plens water geven natuurlijk.

Snoeiadvies op maat

Heb je behoefte aan persoonlijk advies vanwege een heel bijzondere druivenstruik? (bijv. heel oud of enorm groot, veel soorten struiken) We hebben een echte druivenspecialist in ons midden die kan langskomen om mee te kijken naar mogelijkheden voor verbetering. Denk aan vormsnoei, leiden van de takken en een betere kwaliteit van de oogst.

Neem contact  met ons op voor de mogelijkheden.