Aanmelden als druiven donateur

Wat ontzettend leuk dat je wilt meedoen als druivendonateur bij de Verborgen Wijngaard van Alphen aan den Rijn. Samen met een team enthousiaste vrijwilligers, gaan we jouw druiven donatie omzetten in heerlijke zomerse Alphense Rosé-Wijn, stevige volle Rode Wijn of een frisse Witte Wijn.
Op deze pagina geven we iets meer achtergrondinformatie. Ben je na het lezen ervan enthousiast geraakt? Dan kun je je aanmelden via het contactformulier onderaan deze pagina. Ondertussen zijn we met inmiddels meer dan 100 donateurs en vrijwilligers!

Toelichting stap 1: aanmelden

Dankzij je aanmelding vooraf houden wij overzicht op alle druiven donaties, en om grip te houden op alle logistiek en planning bij oogst, productie en verwerking van alle druiven. Daarnaast houden we je incidenteel (en daar waar relevant) op de hoogte van de vorderingen en extra activiteiten die we organiseren. Bijvoorbeeld een wijnproeverij, wijnavonden of gezellige ontmoetingen met alle druiven donateurs en vrijwilligers.

Toelichting stap 2: oogstkratten ophalen

We gebruiken speciale klapkratten van bepaald formaat. Hierin past ruim 23kg aan druiven. Dat is best veel!
Waarom juist deze kratten? Ze zijn ideaal voor ons om de druiven mee te vervoeren en te wassen. Door te werken met onze standaard kratten is het voor ons makkelijk in de rest van het productieproces. Je kunt de kratten ophalen bij een van onze verzamel adressen.

Stap 3: zelf plukken en kratje inleveren – onze tips op een rij

  • Oogst alleen op donderdag of vrijdag (we verwerken alles in de weekenden, te vroeg oogsten = onbruikbaar)
  • Kneus de druiven niet!
  • Leg geplukte trosjes met zorg in een krat (niet van hoogte in laten vallen i.v.m. kneuzen)
  • Stapel de trossen niet hoger op dan 5 cm onder de rand van onze kratten (i.v.m. kneuzen door gewicht). Een bijna vol krat is 23kg aan druiven. 
  • De druiven moeten absoluut droog blijven, niet buiten in de regen, (i.v.m. schimmels)
  • Pluk gezonde en hoge kwaliteit druiven!! Geen wit uitgeslagen druiven (schimmels) of beschadigde druiven
  • Natte of gekneusde druiven kunnen we helaas niet aannemen
  • Zorg dat je een ingevuld oogst formulier bij je ingeleverde kratjes bijvoegt

Uitzonderingen bij zelf plukken / plukhulp vragen

Als je zelf slecht ter been bent of om wat voor goede reden zelf niet kunt plukken, of als je een enorme hoeveelheid druiven hebt is er een plukteam (beperkt) beschikbaar die we hiervoor kunnen inzetten. Druiven plukken is heel leuk werk en ontspannend om te doen, ook samen met anderen. We proberen ons plukteam elk seizoen zo goed mogelijk in te zetten. Overleg met ons als je hulp nodig hebt, dan kijken wij wat er mogelijk is.